Argumentele care te vor face sa nu mai indoieli asupra veridicitatii evenimentelor biblice
Biblia este considerata baza si radacina comuna pentru toate cultele crestine, dincolo de deosebirile doctrinare, liturgice, canonice si de traditiile fiecaruia. Valoarea sa este una foarte importanta, atat pentru crestini, cat si pentru cei care tind sa isi realizeze un curs al vietii dictat de principii morale si etice.
Continutul ei prezinta discutii despre Dumnezeu si lume, despre om si viata vesnica, creatie si caderea omului in pacat, despre femeie si barbat, parinti si copii, iubire si ura, rugaciune, bucurie si jertfa. De asemenea, sunt cuprinse si anumite idei de o inalta valoare etica care stau la baza nasterii principiilor revolutionare aparute intaia oara in spatiul occidental. Printre acestea se enumara: iubirea aproapelui, demnitatea umana, egalitatea tuturor oamenilor, solidaritatea.
Odata cu evolutia societatii, centrarea preocuparilor a devenit diferita, omul devenind principalul subiect al cunoasterii, iar existenta povestirilor biblice este negata. Din punct de vedere istoric, traditia intelectuala crestina si-a exprimat continuu credinta ca universul se afla sub conducerea unei fiinte supreme, insa incepand cu perioada Renasterii, aceasta incredere a devenit usor erodata in cultura europeana, prin respingerea adevarului absolut sau a oricarei structuri ultime inteligibile.
Crestinismul duce o lupta constanta cu toate influentele din afara, ilustrand de fiecare data relevanta si adevarul evenimentelor consemnate in Scripturi. Biblia descrie personajele Vechiului Testament in partile lor bune, cat si negative, natura umana ca ostila lui Dumnezeu si ne aminteste de cat de greu se poate intra in rai, in timp ce drumul spre iad e atat de larg. Totalitatea de predici crestine consemnate nu au fost scrise pentru cei care se afla in cautarea unor raspunsuri simple si nici nu ofera o viziune simpla sau optimista asupra religiei sau naturii umane.
Veridicitatea Bibliei este dureros de sincera, iar setul de argumente care susutin acest fapt nu poate fi respins de nicio gandire rationala.
Conservarea textului biblic
Chiar in vremurile in care Israelul modern renastea, un pastor a descoperit mai multe documente ce fusesera ascunse timp de doua mii de ani. Acestea s-au dovedit a fi manuscrise ale unor carti biblice identice, in fond, cu continutul Bibliei de astazi. O carte care nu sustine ca vorbeste in numele divinitatii nu ar fi putut sa devina temelia credintei pentru sute de milioane de oameni crestini si evrei.
Precizia istorica si geografica
Informatiile din Sfanta Scriptura au fost, adesea negate si multi s-au indoit de exactitatea geografica si istorica a acestora. Arheologii moderni au descoperit in mai multe randuri probe concrete care asigura veridicitatea existentei locurilor si culturilor descrise in cartile sfinte.
Minunile si miracolele descrise
Conform Sfantului apostol Pavel, daca Mantuitorul nu ar fi inviat din morti, intreaga credinta crestina ar fi fost construita pe o minciuna. In argumentarea pozitiei, Noul Testament numeste mai multi martori ai evenimentelor si o face intr-o perioada in care acele afirmatii puteau fi testate. Mare parte din martorii acelor vremuri au murit, si nu pentru convingerile lor filosofice sau abstracte pentru ca au sustinut Invierea. Niciun om nu ar accepta sa moara pentru o idee sau un concept pe care l-ar considera o minciuna.
Unitatea biblica
Au existat 40 de autori care au trait in epoci diferite si care au scris cele 66 de carti ale Bibliei. De asemenea, Vechiul Testament este despartit de Noul Testament de o durata lunga de patru sute de ani si cu toate astea exista o singura poveste in desfasurare de la „Facere” si pana la „Apocalipsa”. Impreuna, acestea ofera raspansuri la cele mai importante intrebari pe care le are omenirea legate de existenta noastra efemera si de mantuire.
Instruirea in spiritul biblic constituie o obligatie a fiecarui crestin, insa si cei care au indoieli trebuie sa o citeasca, sa o studieze si sa mediteze asupra invataturilor desprinse din continutul ei. Autenticitatea intamplarilor si evenimentelor consemnate a fost si este demonstrata, ramanand, astfel cel mai bun indreptar spre desavarsirea noastra umana.