Pompa cu tocator pentru bucatarie. Principiul de lucru

Deseori se poate intampla ca in bucatarie sa apara unele dificultati cauzate de managementul prost al scurgerilor de apa. Apa folosita isi modifica consistenta datorita rezidurilor de grasimi si a ramasitelor de alimente, iar aceasta duce mai devreme ori mai tarziu la blocari. Aceste probleme pot fi usor rezolvate cu ajutorul pompelor sanitare.

Sa vorbim putin si despre domeniul de aplicare pentru o pompa cu tocator. Exista dispozitive speciale, concepute pentru a indeparta cu forta apa reziduala din instalatiile sanitare sau de uz casnic prin crearea unei suprapresiuni. Astfel de mecanizme sunt utilizate in bucatarii, bai si veceuri. Ele se numesc pompe de canalizare sau pompe sanitare.

Pentru a asigura evacuarea canalelor prin gravitatie, tevile trebuie sa aiba un diametru de cel putin 100 mm si sa aiba o panta de cel putin 2 cm pe metru. In multe incaperi, indeplinirea acestor cerinte este dificila sau imposibila. De exemplu, in cazul transferului bucatariei in subsol: in acest caz linia de canalizare se afla deasupra nivelului camerei, iar in astfel de situatii o pompa cu tocator este de are ajutor. Aceasta creeaza o suprapresiune si poate zdrobi deseurile. Mai mult, pompa cu tocator reduce probabilitatea de blocare si permite indepartarea apei uzate, indiferent de panta si diametrul tevii.

Principiul de functionare al pompei cu tocator

Pompa cu tocator este un aparat asemanator cu un recipient etans (ermetic) cu gauri pentru conectarea tevilor. In interior se afla o pompa submersibila cu o supapa de retinere, un sistem de filtrare si un element de comanda. De asemenea, pompa contine si un tocator (choppers). La umplerea rezervorului, elementul de comanda porneste motorul pompei si cutitele de tocare. Lichidul cu particulele zdrobite trece prin filtru si intra in sistemul de canalizare din cauza presiunii excesive. Dupa pompare, elementul de control al lichidului opreste motorul. Filtrele sunt instalate pentru eliminarea mirosului neplacut. O supapa de retinere serveste la prevenirea revenirii apelor reziduale in chiuveta sau in aparatele de uz casnic.

Pompa cu tocator este utilizata in urmatoarele cazuri:

  • la necesitatea utilizarii tevilor de diametru mic;
  • in imposibilitatea respectarii conditiilor de panta (inclinare) care ar fi suficienta pentru evacuarea apei;
  • pentru instalatii sanitare sub nivelul liniilor de canalizare.

Avantajul major este ca datorita macinarii resturilor alimentare si a altor deseuri de catre pompa cu tocator, riscul blocarii este foarte redus.

Tipuri de pompe cu tocator pentru bucatarie

Pompele cu tocator pentru bucatarie se clasifica in dupa urmatoarele criterii: dupa posibilitatea de miscare, care poate fi stationara si mobila; dupa temperatura efluentului tratat- pentru ape calde si fierbinti; dupa sistemul de racire a motorului -ulei, apa si aer; dupa tipul conductelor de legatura, care poate fi vertical si orizontal.

De asemenea , dispozitivele difera in ceea ce priveste puterea , performanta, inaltimea scurgerii, dimensiunile si numarul de conducte conectate. In functie de caracteristicile, dimensiunile si nivelul de zgomot, pompa cu tocator poate fi instalata direct langa chiuveta sau langa aparatul de uz casnic ori intr-o incapere separata, cum ar fi intr-un dulap sau intr-o boxa speciala.

Asadar, cum procedam atunci cand vrem sa alegem pompa cu tocator pentru bucatarie?

Initial, trebuie sa identificam numarul si tipul de surse de ape reziduale. De aceasta depinde temperatura de procesare a fluidului, puterea pompei, necesitatea tocatoarelor si alte caracteristici. Daca vei instala masina de spalat vasele sau pe cea de spalat haine, va trebui sa bagi si o pompa, care poate procesa apa calda. Scurgerile in chiuveta sunt considerate reci, astfel, pentru acestea pot fi dispuse dispozitive cu temperaturi de lucru de 40-50 de grade.

Pentru mai multe surse de apa la bucatarie, se instaleaza un dispozitiv cu mai multe intrari, decat o pompa separata pentru fiecare scurgere. Cu cat mai multa apa uzata va trebui pompata simultan, cu atat trebuie sa fie mai puternica pompa. Daca debitul este suficient de mare, prezenta unui tocator in pompa nu este necesara.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Action Codes