Cu baterii de acumulatori de la dbsolar.ro, randamentul oricarui sistem fotovoltaic creste!

Vremurile in care cu electricitatea obtinuta pe baza energiei solare putea alimenta doar mici calculatoare de buzunar au trecut demult! Din 1893 (anul in care a fost creata prima celula fotovoltaica pe baza de seleniu) si pana acum, sisteme fotovoltaice de producere a electricitatii au fost perfectionate, devenind mai complexe si, mai ales, mai performante.
Pentru ca performanta sa fie maxima, orice astfel de sistem individual are nevoie de baterii acumulatori panouri solare.

Daca in cazul sistemelor fotovoltaice on-grid (conectate la marile retele de distributie a energiei electrice), bateriile pot fi omise, in cazul celor instalate in zone izolate, acestea sunt absolut necesare.

Este necesara aici o precizare: nu orice fel de baterie poate fi folosit in sistemele fotovoltaice. Este nevoie de baterii de tip deep cycle, adica de acumulatori care suporta un numar ridicat de cicluri de incarcare-descarcare. Acestea sunt de mai multe tipuri, clasificarea facandu-se in functie de electrolitul folosit. Astfel, daca bateriile clasice, plumb-acid, sunt cu elecvtrolit lichid (o solutie de acid sulfuric diluat in apa) sau baterii cu gel, care au electrolitul sub forma unei mase vascoase.

Sunt foarte multi cei care continua sa prefere bateriile plumb-acid (desi aceasta solutie constructiva dateaza literalmente „de pe vremea bunicii”, adica din secolul al XIX-lea), intrucat acestea au avantajul de a elibera o cantitate foarte mare de energie intr-un interval foarte scurt de timp. Avand in vedere ca tensiunea produsa de un sistem fotovoltaic are o valoare constanta (12, 24 sau 48 de volti curent continuu), mai multa energie in unitatea de timp inseamna o crestere a curentului (masurat in amperi), care poate atinve valori foarte mari.

Bateriile plumb-acid utilizate in sistemele fotovoltaice, eoliene sau hibride sunt incapsulate si nu necesita completari periodice cu apa (cum au nevoie bateriile de automobil, de exemplu), intrucat au supapape regulatoare al caror rol este de a permite recombinarea oxigenului si a hidrogenului rezultate in urma reactiilor chimice care au loc la nivelul anodului si al catodului. Insa acestea functioneaza cel mai bine intr-un interval destul de restrans de temeratura – de la -5 la +20 de grade Celsius. Daca bateriile de acumulatori functioneaza la temperaturi mai mari, durata lor de functionare se reduce drastic, iar la temperaturi prea mici se reduce capacitatea lor de a acumula energie.

In afara intervalului optim de temperatura este necesara compensarea tensiunii de incarcare, ceea ce se realizaza prin utilizarea unor regulatoarele de incarcare cu senzor de temperatura, care sunt necesare nu numai la sistemele fotovoltaice de producere a energiei electrice, ci si la cele pe baza de energie eoliana sau biomasa. Rolul acestor regulatoare este acela de proteja bateriile de acumulatori si de a extinde durata lor de functionare. Va trebui sa acordati atentia cuvenita setarii regulatorului de incarcare, deoarece parametrii de incarcare difera in functie de modelul de acumulator pe care il alegeti!

Conform unui studiu de piata elaborat de agentii imobiliari din insoritul stat american California, un sistem individual de producere a energiei electrice pe baza de panouri fotovoltaice creste valoarea de piata a unei locuinte particulare. Iar randamentul un astfel de sistem fotovoltaic va creste daca veti alege bateriile de acumulatori potrivite. Iar pentru asta, cel mai bine este sa va adresati companiei romanesti dbsolar.ro din Pucioasa!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Action Codes