Cum sa ai grija de un pui de pisica

Fie ca ai luat decizia de a adopta un pui de pisica, l-ai primit cadou, l-ai gasit pe strada sau l-ai adoptat, atat timp cat vrei ca acesta sa nu fie pus in pericol, trebuie sa ii acorzi atentia necesara. Vizitarea unei clinici veterinare, alegea spatiul potrivit pentru micut, dar si oferirea mancarii care trebuie, reprezinta doar cateva din multitudinea de aspecte pe care trebuie sa le ai in vizor in aceasta situatie. Cert e ca decizia de a avea grija de un pui de pisica e extraordinar de inspirata, mai ales cand stii ca ii dai o sansa la o viata mai buna.

Atat timp cat vei avea grija de pisicuta, ea nu va ezita sa te intampine in fiecare clipa cu gingasie, spirit jucaus si atentie. Totusi, cert e ca odata ce ai luat decizia de a adopta un pui, nu trebuie sa te culci pe-o ureche, ci sa te documentezi ca atare, atat timp cat iti doresti ca acesta sa se dezvolte corespunzator si sa fie fericit.

Ai salvat un pui de pisica de pe strada? Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica

In cazul in care ai facut asta, te felicit. Acum ai oferit o sansa unui animalut, care cel mai probabil nu ar fi dus o viata prea buna pe strazi. Fie ca s-ar fi accidentat, s-ar fi imbolnavit sau pur si simplu nu ar fi putut razbate temperaturile de afara, viata puiului nu ar fi fost prea buna. Asadar, tu i-ai oferit sansa de a avea un stapan , un camin, un loc calduros in care sa doarma si un prieten cu suflet mare.

In situatia in care ai luat pisicuta de pe strada, trebuie sa o duci cat mai curand la un cabinet veterinar in care sa fie examinata. Eu anul trecut am gasit un catel lovit la o labuta pe strada, am apelat la specialistii de la Fanvet, o clinica despre care poti afla mai multe din cadrul paginii web www.fanvet.ro, si am tratat-o. A fost ingrijita foarte bine, desi starea sa de sanatate era destul de precara. Totusi, medicul veterinar s-a comportat deosebit de frumos cu el, l-a consultat ca atare si i-a administrat tratamentul potrivit. Asadar, chiar iti recomand www.fanvet.ro in cazul in care iti doresti servicii de cea mai buna calitate si la preturi corecte.

Fie ca descoperi anumite nereguli la starea puiului de pisica sau nu, e absolut necesara vizita la un medic veterinar. Nu stii niciodata ce i se poate intampla; de altfel, nu inseamna ca daca nu e vizibil, nu poate suferi inauntrul sau. Asadar, daca iti doresti ca micutul sa nu fie supus unor eventuale probleme medicale, cel mai indicat este sa-l lasi sa fie vazut de un medic. In acest fel te vei asigura ca e perfect santos, ca nici tu nu esti pus in pericol si ca te vei bucura de prezenta lui o lunga perioada de timp.

Cat doarme un pui de pisica?

La fel ca si copiii, puii de pisica au nevoie de mult somn pentru a se dezvolta corespunzator, atat in interior, cat si in exterior. Chiar daca la inceput exista posibilitatea ca micutul sa doarma mai mult ziua decat noaptea, trebuie sa stii ca odata cu trecerea timpului, acesta isi va forma programul in functie de tine, stapanul sau. Pisicile petrec in general in jur de 12 ore dormind; totusi, atunci cand vine vorba de pui, aceste ore devin mult mai numeroase.

Cert e ca atat timp cat e foarte mic, trebuie sa nu il deranjezi si sa il lasi sa doarma oricat de mult ii cere organismul.

Unde va dormi puiul de pisica?

Nu trebuie sa investesti prea mult pentru a-i pune la dispozitie un culcus. Cert e ca indiferent cat de dragalas ti s-ar parea momentul de a dormi alaturi de el, trebuie sa eviti asta, mai ales atunci cand e foarte mic. De altfel, exista posibilitatea ca in somn sa il strivesti; asadar, indicat e ca o perioada de timp sa ii pregatesti o mini casuta in care sa se odiheasca, fara sa fie deranjat.

Cert e ca atunci cand sunt foarte mici, ei simt nevoia de a sta la caldura, asadar, daca il vezi frecvent ca adoarme langa calorifer, e perfect normal. Tocmai de aceea, atunci cand alegi sa ii pozitionezi culcusul, trebuie sa te asiguri ca va fi intr-un loc suficient de caldut si de primitor. De altfel, recomandat ar fi ca pentru o buna dezvoltare a sa, sa alegi sa ii asezi in spatiul sau de odihna o sticla cu apa calda sau o jucarie care sa ii aminteasca de mama sa. In acest fel se va odihni mult mai bine, tocmai pentru ca se va simti mai in siguranta.

Cum il inveti sa isi faca nevoile la litiera? 

Cu cat e mai mic, cu atat iti va fi mai usor sa il inveti sa isi faca nevoile la litera. Chiar daca in primele zile cu siguranta, se va scapa in anumite colturi ale casei, cu multa perseverenta si calm vei reusi sa il educi. Nu uita ca puiul de pisica e la fel de inocent precum un copil.

Cumpara o litiera de plastic si adauga un nisip de calitate (de recomandat fara miros). Plaseaz-o mai apoi intr-un colt mai ferit al casei pentru ca puiul de pisica sa aiba suficient de multa intimitate, iar odata cu trecerea zilelor, se va invata ca acolo este spatiul destinat diverselor nevoi naturale. In cazul in care observi ca micutul refuza sa isi mai faca nevoile acolo, trebuie sa stii ca asta se intampla din cauza faptului ca nu ai spalat-o si dezinfectat-o. Pisicile sunt foarte pretentioase din acest punct de vedere, asa ca ai grija de igiena.

Distractia e in toi

Daca ai luat decizia de a adopta un pui de pisica, trebuie sa te pregatesti de mare distractie, veselie si joaca. Spre deosebire de caini, pisicile, atunci cand sunt mici, sunt mult mai jucause si au mai multa nevoie de atentie. Asadar, cu siguranta va deveni partenerul tau de distractie.

Nu ezita sa ii cumperi jucarii de diferite forme si culori, cu care sa se joace de unul singur, atunci cand tu nu ai timp. In cazul in care nu esti dispus sa investesti prea mult in asta, trebuie sa stii ca la fel de incantat va fi si de o cutie de carton care sa fie decupata la margini,astfel incat sa se poata ascunde inauntru.

Decizia de a adopta un pui de pisica este intr-adevar demna de apreciat. Asadar, vizita la Fanvet, alegerea unui culcus si achizitionarea unei litiere, alaturi de atentia acordata reprezinta elementele principale ce vor face ca orice pisoi sa fie cat se poate de voios, sanatos si jucaus.

 

 

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Action Codes