Motoarele electrice si dispozitivele de zi cu zi: aspiratorul

Ni se poate parea foarte greu sa ne imaginam o lume fara aspiratoare, acel dispozitiv nelipsit din casele oamenilor, utilizat aproape zi de zi pentru curatarea casei in vederea mentinerii sanatatii si a unui aspect estetic placut. Insa, acest aparat minune nu a existat dintotdeauna, el de fapt este o inventie relativ recenta si prima care inlatura cu succes praful si alte particule nocive din mediul domestic si cel industrial.

Aspiratorul este un dispozitiv care foloseste o pompa de aer pentru a crea un vid partial prin care sa poata aspira praful si murdarie de pe podele, draperii, mobila si alte suprafete. Praful este apoi colectat intr-un saculet sau o cutie speciala pentru a fi aruncat mai tarziu. Deoarece acest dispozitiv este extrem de utilizat atat zi de zi prin casa cat si la nivel industrial, exista multe versiuni de aspiratoare de diferite dimensiuni, fiecare indeplinindu-si rolul perfect pentru locatia pentru care a fost proiectat. Astfel, exista versiuni foarte mici care pot fi tinute intr-o mana si care sunt alimentate cu ajutorul unui acumulator si versiuni foarte mari de dimensiunea unui camion, cu proprie propulsie si care sunt folosite pentru indepartarea substantelor periculoase cand acestea au fost varsate, pentru inlaturarea solului contaminat, etc.

Aspiratoarele au evoluat de-a lungul timpului, de la primele versiuni manuale (era necesara rotirea unei manivele pentru rotirea ventilatorului) pana la cele moderne care folosesc motoare electrice, care sunt capabile sa aspire atat praf cat si lichide, in unele cazuri, si care sunt disponibile intr-o multitudine de configuratii si optiuni, in functie de necesitatile fiecaruia.

Dupa cum am mentionat anterior, modul de functionare este crearea unui vid partial, cu alte cuvinte o diferenta de presiune a aerului. Un ventilator rotit de un motor electric reduce presiunea din interiorul masinii. Presiunea atmosferei impinge aerul si praful prin covor, prin capul aspiratorului ca apoi acesta sa ajunga in sacul aspiratorului sau in cutia acestuia, cum este in cazul celor ciclonice, o tehnologie folosita pentru separarea aerului de particule. Filtrarea aerului este foarte importanta, deoarece o buna parte din particulele aspirate de praf vor reajunge in atmosfera respirabila dupa ce aerul aspirat este expulzat. In general, exista filtre care sunt pozitionate astfel incat aerul sa treaca prin ele inainte de a ajunge la motor. Aceste filtre retin o parte din praf dar nu pe tot. Filtre cu eficienta 100% sunt imposibile deoarece s-ar infunda aproape imediat, ceea ce ar face utilizarea aspiratorului in aplicatiile zilnice imposibila. De aceea se ajunge la un compromis lasandu-se o parte din particulele de praf sa reajunga in atmosfera pentru ca aspiratorul sa poata fi folosit eficient. Bineinteles proiectantii nu sunt multumiti cu acest compromis si incearca sa gaseasca solutii aditionale de oprire a prafului in interiorul aparatului. Un astfel de exemplu este aspiratorul ciclonic care foloseste forta centrifuga pentru a face o separare initiala a aerului de praf, pentru ca apoi aerul sa mai treaca printr-un filtru pentru o separare secundara.

Dupa cum spuneam aspiratoarele au la baza un motor electric care pun in functiune ventilatorul axial al pompei de aer si in consecinta intregul aspirator. Principiul de functionare al motorului electric este relativ simplu: el foloseste un conductor prin care se trece un curent electric, obtinandu-se astfel un electromagnet. Acest conductor este apoi plasat intr-un camp magnetic. Datorita proprietatii fundamentale a magnetilor: polii opusi se atrag iar cei identici se resping, polii conductorilor vor fi tot timpul atrasi si respinsi de polii campului magnetic, obtinandu-se o miscare circulara constanta. Din punct de vedere al constructiei toate motoarele electrice poseda doua componente principale: statorul si rotorul. Statorul este partea fixa si include carcasa, bornele de alimentare, armatura feromagnetica si infasurarea statorica. In functie de modul de configurare a motorului, actionand ca un camp magnetic si interactionand cu armatura pentru a crea miscare sau poate actiona ca armatura aflata sub influenta bobinei de camp a rotorului. Partea mobila se numeste, rotor, care este deobicei intern si este format dintr-un ax si o armatura ce sustine infasurarea rotorica. Intre cele doua componente exista o portiune libera numita intrefier, care are rolul de permite miscarea rotorului.

Exista doua categorii mari de motoare electrice: cele care folosesc curentul continuu (motoare cu sau fara perie) si cele care folosesc curentul alternativ (motor electric trifazat, cu 2 turatii).

Domeniile in care sunt folosite si aplicatiile motoarelor electrice sunt extrem de numeroase si pot fi intalnite in aparate din domeniul casnic, precum ar fi mixerele, ventilatoarele si aparatele de aer conditionat, calculatoarele (ventilator, hard-disc, unitati optice) si in cele din domeniul industrial sau al transporturilor: macarale, lifturi, masini, snecuri, benzi transportoare, polizoare, alezoare si multe multe altele.

De fapt, aproximativ 60% din productia mondiala de electricitate ajunge sa fie folosita de aceste motoare, deci puteti fi siguri ca oriunde v-ati afla pe aceasta planeta in spatele aproape a oricarei miscari mecanice din jurul dumneavoastra sta actiunea unui astfel de motor. Electricitatea si motoarele electrice au schimbat si continua sa schimbe in bine fata planetei, reducand dependenta de motoarele care folosesc combustibilii fosili si punand in functiune tot felul de aparate si dispozitive, precum sunt masinile de tuns iarba si o multitudine de alte dispozitive de mentenanta a gazonului si gradinii.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Action Codes